Çanakkale’de tarihi batığa 400 ıstakoz yavrusu salındı

Posted by

ÇOMÜ ve Çanakkale Savaş Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı İş Birliğinde 400 Yavru İstakoz Denize Salındı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Savaş Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, ekonomik değerleri nedeniyle avcılık baskısına maruz kalan ıstakozların doğal popülasyonunu desteklemek ve azalan balıkçılık kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi laboratuvarlarında yetiştirilen 400 yavru ıstakoz, Çanakkale’nin Eceabat ilçesi açıklarındaki ‘HMS Majestic’ batığına bırakıldı.

“Canlı Varlığını Artırmak İçin Bir Çalışma İçerisindeyiz”

“Vahşi Avcılık Sonucunda Ciddi Tükenme Riskiyle Karşı Karşıyalar”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, etkinlikte yaptığı açıklamada, “Bugün Seddülbahir’deyiz. Üniversitemiz Deniz Canlıları Araştırma Merkezi’nin gerçekleştirdiği 6. demonstrasyonla, deniz ekosisteminin korunması ve gelecek nesillere aktarılması çalışmalarına katkı sunmaktayız. 400 yavru ıstakozu doğaya salıyoruz. Nesli tehlike altında olan bu canlılar, insan eliyle gerçekleştirilen vahşi avcılık, sanayi faaliyetleri gibi etkenlerle karşı karşıya kalmaktadırlar” dedi.

Açıklamaların ardından dalgıçlar tarafından 109 yıl önce Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Donanması’na ait ‘HMS Majestic’ savaş gemisinin bulunduğu bölgeye 400 yavru ıstakoz denize salındı. Etkinliğe, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yöneticileri ve Çanakkale Savaş Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri de katılım gösterdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir